Sunteti un intreprinzator si a-ti depasit stadiul unei afaceri la colt de strada”?
Doriti sa va extindeti afacerea dincolo de granitele tarii?
Vreti sa va fidelizati clientii si sa atrageti altii noi?
Sunteti hotarati sa procedati in stil managerial si de marketing modern pentru acoperirea unei cote mai mari de piata fara ca altii sa profite nejustificat de investitiile Dumneavoastra in innoirea produselor si serviciilor, in cresterea calitatii si in publicitate?
V-ati confruntat cu situatia ca Agentii de asigurari sa nu incheie contracte de asigurare pentru a proteja “bunul renume” de care produsele sau serviciile Dumneavoastra sa se bucure in piata?
Sunteti reprezentatii unei Companii de renume si doriti sa va protejati marcile pe care le promovati pe o anumita piata si a-ti contatat faptul ca pe aceeasi piata circula liber si la vedere marfuri identice sau similare contrafacute?
A-ti avut o idee si a-ti constat ulterior aplicarea sau prezenta ei pe piata? Denota faptul ca nu a-ti actionat la timp prin inregistrea acelei idei si altcineva profita de ea aducandu-i mari beneficii atat materiale cat si financiare.
A-ti adus o imbunatatire unei produs sau serviciu care are caracter de noutate? Nu ezitati sa o inregistrati.
A-ti promovat un produs castigand o cota de piata semnificativa si constatati prezenta in acelasi segment de piata a unei firme concurecte care i-si prezinta produsele ajungand sa va acopere zona de desfacere? Exista doua situatii: daca produsul dumneavoastra nu a fost integistrat este foarte grav (are toate sansele de reusita in lupta de cucerire si atingerea nivelului scontat de piata). Daca a fost inregistrata identitate produsului sau serviciului , la cel moment a-ti actionat cu professionalism, acum cand contatati situatia relatata mai sus aveti sanse foarte mari in stoparea concurentei, interzicerea si recuperarea cotei de piata pierdute.
Exemplul 1. Pe piata se vand atat biscuiti cat si napolitate care au atasate marci sau desene si modele (nume, tip ambalaj, forma de prezentare etc) si daca acestea sunt identice si asemanatoare, consumatorul poate sa creada ca ambele produse provin de la acelasi furnizor (vezi marca EUGENIA); in acest caz, datorita similitudinii produselor si asemanarii marcilor consumatorul poate atribui celor doua produse,aceeasi sursa de provenienta.
Exemplul 2. Daca PEMBERTON este cel care a creat formula, inca secreta, a produsului Coca Cola, un genial om de afaceri din Atlanta, Asa Candler, a facut din Coca-Cola un nume de marca. El a fost constient de puterea publicitatii atunci cand a inregistrat brandul Coca-Cola in 1886. Pentru a promova acest nume, Candler a creat o varietate de produse promotionale, gen calendare, ceasuri si nenumarate alte lucruri inedite, toate purtand marca Coca-Cola. Desigur, competitia a fost apriga in primii ani si de aceea compania a luat in serios protejarea produselor si marcilor sale. Pentru a se feri de imitatii, in 1915, Coca-Cola a introdus clasica, de acum, sticla contur, inregistrata ca marca in 1977 – onoare acordata doar catorva ambalaje.
Coca-Cola este considerata de foarte mult timp o marca dedicata intregii familii.
De-a lungul anilor Coca-Cola s-a dovedit a fi un produs atipic fata de teoriile de marketing. Se stie ca marcile au o anumita durata de viata. in mod normal, o marca se naste, creste, ajunge pana la un anumit nivel, dupa care se stinge. in cazul Coca-Cola ne confruntam cu o situatie atipica. Dupa 116 ani de la aparitia marcii, nu exista semne de declin. Ba, dimpotriva, brand-ul este mai puternic ca oricand si creste din ce in ce mai repede, cel putin aceasta este parerea lui Simeon Goranov, brand manager la Coca-Cola Romania.
Dar cum a ajuns compania sa detina controlul Brandu-lui. Stiati ca, initial, marca a fost inregistrata de catre un angajat si ulterior acesta a cedat-o dupa un lung proces?
Doriti un “instrument” simplu si eficace care sa va resolve toate aceste probleme?
Daca raspunsul Dumneavoastra este afirmativ, va invitam sa parcurgeti informatiile cuprinse in acest site.