1. Doresc sa inregistrez la OSIM o sigla si un logo, ce trebuie sa fac?

In primul rand trebuie sa luati legatura cu Casa noastra de Consiliere in Proprietate Intelectuala. Apoi, trebuie precizat ca denumirile „sigla“ si “logo” nu se regasesc ca atare in legislatia in vigoare, respectiv in Legea 84/1998 privind marcile si indicatiile geografice. In conformitate cu aceasta lege, se pot inregistra ca marci, denumiri insotite sau nu de un element figurativ.
Indiferent de tipul marcii (verbala, figurativa sau combinata), procedura de inregistrare este aceeasi.

2. Am mai multe produse si vreau sa le branduiesc, ce am de facut?

Pe de o parte nu exista notiunea de „branduire”, ci de inregistrare de marca asociata unui produs sau serviciu, iar pe de alta parte aceasta inregistrare asigura protectia pe denumirea respectiva sau grafica aleasa, nu pe lista de produse si/sau servicii pentru care se face inregistrarea. Altfel spus trebuie retinut faptul ca marca nu protejaza produsul/serviciul in sine, ci este un mijloc de a-l promova.

3. Am un produs si vreau sa-l inregistrez ca marca, cum procedez?

Marca protejaza denumirea sau insemnul grafic asociat produsului, nu produsul in sine. Produsele pot fi inregistrate ca modele sau desene.

4. Ce trebuie sa fac pentru a inregistra un slogan?

Inregistrarea unui slogan se face parcurgand aceleasi etape ca si pentru o marca obisnuita.

5. Mi-am inregistrat numele firmei la Registrul Comertului. Trebuie sa o inregistrez si la OSIM?

Inregistrarea la OSIM a denumirii unei firme nu este obligatorie, dar este utila, in sensul ca prin aceasta inregistrare puteti opri terte firme sau persoane fizice sa utilizeze aceeasi denumire in acelasi domeniu de activitate. Se impun niste precizari, in sensul ca trebuie tinut cont de faptul ca nu se pot inregistra marci constituite exclusiv din cuvinte generice sau uzuale intr-un domeniu de activitate, si nici marci identice sau similare cu marci notorii. In concluzie, este posibil ca, in cazul in care denumirea firmei este un cuvant uzual, generic sau identic/similar cu o marca notorie, sa se fi putut inregistra la Registrul Comertului (la Registrul Comertului nu sunt valabile aceleasi reguli ca in cazul OSIM), dar sa nu se poata inregistra ca marca la OSIM.

6. Am inregistrat un nume de site si vreau sa stiu daca trebuie sa-l inregistrez si la OSIM ?

Inregistrarea la OSIM a denumirii unui site nu este obligatorie, dar este utila, in sensul ca prin aceasta inregistrare puteti opri terte persoane fizice sau juridice sa utilizeze aceeasi denumire de site, in acelasi domeniu de activitate.

7. Marca comunitara este valabila si pe teritoriul Romaniei?

O marca comunitara este protejata in toate statele membre ale Comunitatii Europene, asadar inclusiv in Romania.